2011:07:31 12:25:37

Tips bij heimwee

Meestal staat een zomerkamp vooral voor plezier. Maar soms speelt heimwee op. Het ene kind heeft daar meer last van dan het andere. Vaak hebben kinderen hier alleen in de eerste dagen last van, wanneer zij net van uit vertrouwde omgeving zijn, en alles nog wat wat onbekend is. Zodra het wat vertrouwder voelt, en zij meer wennen, speelt de heimwee nauwelijks meer een rol.

Wanneer je kind in totale paniek en huilend van de heimwee belt of Sms’t wil je het liefst onmiddellijk in de auto springen. Maar probeer eerst dit eens:

1. Bereid je kind goed voor op het zomerkamp

In beide gevallen is het goed om de tijd en rust te nemen kinderen ruim van tevoren goed voor te bereiden: Waar gaan je naartoe, wat ga is daar  te doen, hoe zal de omgeving, het eten, de mensen en de dag er uit zien. Deze informatie  zorgt dat kinderen beter weten wat ze kunnen verwachten. 

2. Neem favoriete dingen mee

Ook favoriete dingen meenemen van huis kan veiligheid geven. zoals bijvoorbeeld een lievelingsknuffel, foto's of een favoriete pyjama.

3. Contact met thuis

Bel zo min mogelijk, SMS liever (via de hoofdleiding), schrijf een kort mailtje maar een echt telefoontje maakt de heimwee vaak erger. Je kind huilt, jij wordt daar verdrietig door en het eindigt in een tranendal aan beide kanten van de lijn. Jij mist je kind natuurlijk ook maar vertel het niet. Probeer de positieve ervaring te benadrukken en vertel dat je het fijn vindt dat je kind dit mee mag maken.

4. Onderhandel niet

Onderhandel niet. Beloof een kind niet om het te komen halen wanneer het erger wordt, door die belofte wordt de heimwee nog sterker.

5. Gevoel serieus nemen

Het is belangrijk om het gevoel van heimwee serieus te nemen. Ook al is het kamp of de vakantie in overleg gekozen en voldoen de activiteiten helemaal aan de favoriete bezigheden van het kind: echte heimwee kan emotioneel en fysiek een ziekmakend gevoel geven en daarmee is de lol er echt van af, hoe leuk het ook 'zou moeten zijn'. De uiterste mogelijkheid om naar huis te kunnen moet zeker bestaan.

6. Oefenen: logeerpartijtjes en vakanties

Begin met oefenen door middel van korte logeerpartijtjes en gezamenlijke vakanties. Het geeft kinderen gelegenheid  te wennen aan een andere omgeving. Geef daarbij het vertrouwen aan je kind dat het om kan gaan met de heimwee (bijvoorbeeld door af en toe te bellen en vertrouwde spulletjes van thuis mee te nemen) en afleiding kan vinden in de activiteiten. Juist die afleiding leert een kind dat het daarna weer plezier kan ervaren en de heimwee niet de hele tijd aanwezig is.

7. Naar huis komen?

Blijkt dat het (nog) niet lukt: bespreek dan de mogelijkheid dat het kind altijd naar huis kan komen en het kamp of de vakantie voortijdig kan afbreken. Dat is geen mislukking: praat met je kind over het gevoel van heimwee en neem dit serieus, focus op de momenten dat het wel goed ging en blijf het vertrouwen geven dat je kind hiermee leert omgaan.

8. Wondermiddeltje

Heimweepilletjes meenemen. Je maakt van te voren een aangekleed pillendoosje klaar met daarop “Medicijn heimweepilletjes”. Daarin doe je vitamine C tabletjes. Alleen als je echt heimwee hebt, krijg je een pilletje. Vaak helpt dit 'medicijn'.
 

Reacties van ouders

De leukste week van het jaar voor de kinderen! En voor ons als ouders een week zonder kinderen wetende dat ze in goede handen zijn.

Nethanja de WaardOuder van een kampdeelnemer

Een week vol vriendschap, avontuur, plezier en diepgang!

Anita ZwemmerOuder van een kampdeelnemer

Ik vind het heel belangrijk dat ons kind leuke ervaringen opdoet in combinatie met onderwijs over God. Dit soort kampen zijn herinneringen waar ze het hun hele leven over kunnen hebben. En dan goed dat bij die herinnering een goede ervaring met God hoort.

Nelleke BooijOuder van een kampdeelnemer

Het is een leuke kampweek met toffe activiteiten, nieuwe vrienden maken en lekker even weg van huis. Tegelijkertijd is het voor onze dochter een gelegenheid om buiten het 'gewone' geloven in de thuissfeer stil te staan bij haar relatie met God.

Ruben RidderhofOuder van een kampdeelnemer

Onze vakantie moet om de Onvergetelijke Zomerkampen heen gepland worden, dus dat zegt veel!

Rob LagendijkOuder van een kampdeelnemer

Tijd doorbrengen met tieners en jeugd die een plek hebben voor God in hun leven. Dat vinden we belangrijk voor onze kind(eren). Waar wij enthousiast over zijn is de creativiteit waarmee het georganiseerd wordt en de leiding daar zoveel tijd voor reserveert.

Ellen VollmullerOuder van een kampdeelnemer

Onze dochter vond het erg leuk! Ook wel spannend, maar na de week overwegend leuk. Zelf vonden wij als ouders het heel mooi dat ze zo blij en enthousiast terugkwam, ze bleef maar zingen.

Inez Viersen-GeusebroekOuder van een kampdeelnemer

Ik ben het meest enthousiast dat er een leuke, open, positieve sfeer hangt, de kickstart en dat onze dochter vriendschappen heeft gesloten met christelijke leeftijdsgenoten.

Anja van der StegeOuder van een kampdeelnemer

Op dit kamp kun je christelijke leeftijdsgenoten leren kennen en opgebouwd worden in je geloof in een ontspannen omgeving.

Margret van LoonOuder van een kampdeelnemer

Mooie combi van met het geloof bezig zijn en vrije tijd (spellen, sporten e.d.). Leiding trekt echt op met de kinderen. Alles is goed geregeld, er is over nagedacht, waardoor je je kind met een gerust hart achter kunt laten.

Ingrid van TolOuder van een kampdeelnemer

De zomerkampen zijn voor onze kinderen een week waar ze het hele jaar naar uitkijken. Waar ze opgebouwd worden in hun geloof en waar ze enorm veel plezier beleven met andere kinderen/tieners. Het is echt een topweek in het jaar!

Lizelotte VerkerkOuder van een kampdeelnemer

Voor ons telt het ontmoeten van andere christelijke kinderen, vrolijkheid en leuke dingen doen. Er is een goed evenwicht tussen serieus en plezier

Arianne ten KloosterOuder van een kampdeelnemer