Tips bij heimwee
Meestal staat een zomerkamp vooral voor plezier. Maar soms speelt heimwee op. Het ene kind heeft daar meer last van dan het andere. Vaak hebben kinderen hier alleen in de eerste dagen last van, wanneer zij net van uit vertrouwde omgeving zijn, en alles nog wat wat onbekend is. Zodra het wat vertrouwder voelt, en zij meer wennen, speelt de heimwee nauwelijks meer een rol.
Wanneer je kind in totale paniek en huilend van de heimwee belt of Sms’t wil je het liefst onmiddellijk in de auto springen. Maar probeer eerst dit eens:
1. Bereid je kind goed voor op het zomerkamp
In beide gevallen is het goed om de tijd en rust te nemen kinderen ruim van tevoren goed voor te bereiden: Waar gaan je naartoe, wat ga is daar te doen, hoe zal de omgeving, het eten, de mensen en de dag er uit zien. Deze informatie zorgt dat kinderen beter weten wat ze kunnen verwachten.
2. Neem favoriete dingen mee
Ook favoriete dingen meenemen van huis kan veiligheid geven. zoals bijvoorbeeld een lievelingsknuffel, foto's of een favoriete pyjama.
3. Contact met thuis
Bel zo min mogelijk, SMS liever (via de hoofdleiding), schrijf een kort mailtje maar een echt telefoontje maakt de heimwee vaak erger. Je kind huilt, jij wordt daar verdrietig door en het eindigt in een tranendal aan beide kanten van de lijn. Jij mist je kind natuurlijk ook maar vertel het niet. Probeer de positieve ervaring te benadrukken en vertel dat je het fijn vindt dat je kind dit mee mag maken.
4. Onderhandel niet
Onderhandel niet. Beloof een kind niet om het te komen halen wanneer het erger wordt, door die belofte wordt de heimwee nog sterker.
5. Gevoel serieus nemen
Het is belangrijk om het gevoel van heimwee serieus te nemen. Ook al is het kamp of de vakantie in overleg gekozen en voldoen de activiteiten helemaal aan de favoriete bezigheden van het kind: echte heimwee kan emotioneel en fysiek een ziekmakend gevoel geven en daarmee is de lol er echt van af, hoe leuk het ook 'zou moeten zijn'. De uiterste mogelijkheid om naar huis te kunnen moet zeker bestaan.
6. Oefenen: logeerpartijtjes en vakanties
Begin met oefenen door middel van korte logeerpartijtjes en gezamenlijke vakanties. Het geeft kinderen gelegenheid te wennen aan een andere omgeving. Geef daarbij het vertrouwen aan je kind dat het om kan gaan met de heimwee (bijvoorbeeld door af en toe te bellen en vertrouwde spulletjes van thuis mee te nemen) en afleiding kan vinden in de activiteiten. Juist die afleiding leert een kind dat het daarna weer plezier kan ervaren en de heimwee niet de hele tijd aanwezig is.
7. Naar huis komen?
Blijkt dat het (nog) niet lukt: bespreek dan de mogelijkheid dat het kind altijd naar huis kan komen en het kamp of de vakantie voortijdig kan afbreken. Dat is geen mislukking: praat met je kind over het gevoel van heimwee en neem dit serieus, focus op de momenten dat het wel goed ging en blijf het vertrouwen geven dat je kind hiermee leert omgaan.
8. Wondermiddeltje