Kampregels Jeugdkamp
De kampregels bij Stichting Onvergetelijke Zomerkampen zijn geen doel op zich. Ze zijn bedoeld om duidelijke grenzen af te spreken. Binnen deze grenzen is het kamp voor iedereen prettig en leuk. Onze kampregels hangen samen met onze waarden van respect, eenheid, veiligheid en vertrouwen. Het doel van deze kampregels is een veilige en prettige omgeving waarin ieder kind een onvergetelijk zomerkamp kan hebben, daarom gaan zowel ouders en deelnemers er van te voren mee akkoord.
A. RESPECT
Op dit kamp hebben we respect voor elkaar, hoe verschillend we allemaal ook zijn. Praktisch houdt dat in dat jij iedereen als waardevol beschouwt en dat iedereen de moeite waard is om te leren kennen. In workshops en discussies heeft iedereen zijn eigen mening (of is die aan het vormen) en we horen liever een eerlijk dan het correcte antwoord. Verder hebben we respect voor de natuur en de beheerders van de locatie.
- 01. Luister als een ander praat en laat elkaar uitpraten
- 02. We houden samen de gebouwen en het kampterrein schoon van zwerfvuil. We eten niet op de slaapzalen (ook beter als je geen muizen wilt) en we houden geen watergevechten in de gebouwen.
- 03. Als de fluit of een ander afgesproken signaal gaat, verzamelen we ons direct.
- 04. Alcohol, roken, vapen of drugs zijn op kamp de hele week binnen en buiten het kampterrein niet toegestaan. *)
- 05. Gebruik van muziekboxjes is niet toegestaan op het terrein of in het bos en tussen 22:30 en 8:00 is het sowieso stil op het terrein
B. EENHEID
We vormen met elkaar één groep. Niemand valt buiten de boot. De boot is groot genoeg. We pesten elkaar niet. We durven nieuwe mensen te leren kennen. We durven andere mensen ons te laten leren kennen. Iedereen groot of klein, dik of dun, stoer of verlegen; iedereen is even waardevol in Gods ogen en God houdt van iedereen net zoveel. We doen met elkaar ons uiterste best om te zorgen dat niets dit in de weg staat.
- 06. Iedere deelnemer dient bij elk georganiseerd programmaonderdeel aanwezig te zijn. De enige uitzondering is als je met de hoofdleiding iets anders hebt afgesproken.
- 07. Houd rekening met een ander - bijv. in hoe lang je onder de douche staat, of hoe veel eten je pakt.
- 08. Je telefoon laat je op de slaapzaal. Deze pak je alleen als je daarvoor instructie hebt gekregen. En onthoud; overdag ben je niet op de slaapzaal te vinden.
- 09. Het is niet toegestaan om muziek te luisteren met oortjes of koptelefoon.
C. VEILIGHEID
Een veilige omgeving op kamp is belangrijk. We bedoelen twee vormen van veiligheid. Ten eerste het veilig omgaan met jezelf, elkaar, materialen en gebouwen. Daarnaast veiligheid die zorgt dat je kunt zijn wie je bent en je op je gemak kunt voelen tijdens kamp.
- 10. Alleen samen kunnen wij de sociale veiligheid op kamp bewaken. Pesten, roddelen, uitlachen, buitensluiten en andere vormen van sociale onveiligheid zijn niet welkom op kamp.
- 11. Het is niet toegestaan je in het slaapgebouw of toiletruime van de andere sekse te begeven.
- 12. Het is niet toegestaan om op eigen initiatief het kampterrein te verlaten.
- 13. Overdag ben je niet op de slaapzaal en ’s nachts juist wél.
D. VERTROUWEN
Het kamp bestaat uit een hoop lol en plezier. Toch kan het zijn dat je wat op je hart hebt en daar graag met iemand over wilt praten. De leiding op dit kamp is hier speciaal voor jou. Dat kan de leiding van jouw groepje zijn, maar ook elke andere leiding. We willen graag naar je luisteren, met je praten of (als je wilt) met je bidden.
- 14. Als je ergens mee zit kan je dit altijd bespreken met je groepsleiding of met de hoofdleiding van het kamp.
- 15. Wat in vertrouwen wordt verteld blijft binnen de groep waarin het is besproken of tussen de personen die bij het gesprek waren.
*) Op de jeugdkampen geldt de volgende aanvulling: roken is toegestaan voor deelnemers die 16 jaar of ouder zijn met aan het kamp voorafgaande toestemming van de ouder(s). De rookmomenten vinden plaats na het eten en voor het slapen gaan. Ook buiten het kampterrein zijn deze regels van kracht.